dimecres, 7 de juny del 2017

5è: Taller ciència a l'aula UDG

Els alumnes de 5è, van fer un taller alimentari, dintre dels tallers organitzats per la Universitat de Girona "CIUTATS DE CIÈNCIA" 
El taller va consistir en dues parts: 1. La tècnica de l’esferificació. 2. Els flavors dels aliments.
EsferificacióLa tècnica de l’esferificació (proporcionar forma d’esfera) és una tècnica culinària utilitzada per a l’elaboració d’alguns productes en els quals es vol imitar una forma i textura similar a la dels ous de peix. Fonament: en presència de calci, l’alginat forma un gel irreversible perquè les cadenes de polisacàrids es van agregant entre si per formar una estructura semblant a la d’una caixa d’ous, cosa que fa endurir el gel i formar les esferes del líquid encapsulat. En aquesta part del taller, els alumnes podran convertir sucs de fruita en boletes de suc alginat per prendre el suc encapsulat en boletes comestibles.
FlavorsEl flavor d’un aliment és conjunt de sensacions que es perceben quan es manipula o consumeix un aliment. Sabor, aroma, sensacions tàctils, tèrmiques i sensacions auditives. Gust o sabor: Propietat que presenten líquids, sòlids i gasos en dissolució, percebuda per les papil·les gustatives de la llengua. Aroma: Propietat de les substàncies volàtils que és percebuda pels receptors nerviosos del sistema olfactiu del nas. En aquesta part del taller, els alumnes realitzaran una sessió pràctica de reconeixement de flavors d’alguns aliments, així com una prova de diferenciació triangular per encertar aliments iguals o diferenciar diferents a través de la textura i els flavors.
Aquest taller ha estat realitzat per Jesús Francés, Carme Carretero, i col·laboradors.