Els alumnes de 5è, van fer un taller alimentari, dintre dels tallers organitzats per la Universitat de Girona "CIUTATS DE CIÈNCIA"
El taller va consistir en dues parts: 1. La
tècnica de l’esferificació. 2. Els
flavors dels aliments.
Esferificació: La tècnica de l’esferificació (proporcionar forma
d’esfera) és una tècnica culinària utilitzada per a l’elaboració d’alguns
productes en els quals es vol imitar una forma i textura similar a la dels ous
de peix.
Fonament: en
presència de calci, l’alginat forma un gel irreversible perquè les cadenes de
polisacàrids es van agregant entre si per formar una estructura semblant a la
d’una caixa d’ous, cosa que fa endurir el gel i formar les esferes del líquid
encapsulat.
En aquesta part del
taller, els alumnes podran convertir sucs de fruita en boletes de suc alginat
per prendre el suc encapsulat en boletes comestibles.
Flavors: El flavor d’un aliment és conjunt de
sensacions que es perceben quan es manipula o consumeix un aliment. Sabor,
aroma, sensacions tàctils, tèrmiques i sensacions auditives.
Gust o sabor: Propietat que
presenten líquids, sòlids i gasos en dissolució, percebuda per les papil·les
gustatives de la llengua. Aroma: Propietat de les substàncies volàtils que és
percebuda pels receptors nerviosos del sistema olfactiu del nas. En aquesta part del
taller, els alumnes realitzaran una sessió pràctica de reconeixement de flavors
d’alguns aliments, així com una prova de diferenciació triangular per encertar
aliments iguals o diferenciar diferents a través de la textura i els flavors.
Aquest taller ha estat realitzat per Jesús Francés, Carme Carretero, i
col·laboradors.